3D Printen met de klas is behoorlijk in opkomst, maar het stukje techniek en het denkproces dat hierbij hoort kan nog best lastig zijn. Van steeds meer scholen en klassen hoor je dat ze een 3D printer aanschaffen, maar waar begin je nu? Het mooie aan de 3D printer is dat sommige praktische problemen heel gemakkelijk zijn op te lossen. Zo is bijvoorbeeld een tandwiel kwijt van de K'Nex achtbaan in de klas, maar geen zorgen! Want deze is te printen! 

Kant en klare ontwerpen of juist zelf maken?

Via verschillende websites zijn veel voorbeelden en ready-to-print ontwerpen te downloaden en dit levert gegarandeerd veel plezier op. De kinderen verbazen zich over de techniek die het mogelijk maakt om iets van plastic te printen. Een andere mooie toepassing is om gebruik te maken van software of websites die jou ontwerpen laten maken die je zelf kunt exporteren en kunt gaan printen. 

Met dit laatste voorbeeld kun je in de klas juist heel veel. De 3D printer kan een verlenging worden van bijvoorbeeld je rekenles over meetkunde. De software (bijvoorbeeld: Tinkercad) rekent namelijk in te printen millimeters en zo dien jij dus ook de groottes van de verschillende cylinders of uitsnedes in te voeren. Aangezien het in 3D ontworpen wordt, moet je ook rekening houden met verschillende hoogtes en dieptes. Het is dus vaak best pittig en lekker uitdagend om dan op de milimeter nauwkeurig een 3D ontwerp te maken van wat je nodig hebt of wilt printen. 

Ook kun je via thingiverse.com/education een heel aantal lessen vinden die je in je lessen kunt gebruiken. Deze lessen gaan over het maken en ontwerpen van bruggen, het maken van vliegtuigjes met verschillende soorten vleugels tot aan het maken van een miniatuur autootje waarmee je het overbrengen van energie uit kunt leggen. Hiermee hoef je dus niet zelf te ontwerpen, maar maak je gebruik van de kennis die anderen met jullie delen!

Het printen zelf is de moeite niet, maar het denkproces dat er voor plaatsvindt tijdens het ontwerpen en het leren dat er na plaatsvindt maakt het de moeite waard! Dat is de kracht van de 3D printer in de klas!

In deze training: Leer je hoe je praktisch gebruik kunt maken van de 3D printer in de klas en welke software of websites handig zijn om te gebruiken. Bij de training wordt gebruik gemaakt van een 3D printer, welke eventueel meegenomen kan worden. U hoeft dus niet over een eigen 3D printer te beschikken. 

 

3D printen met je klas