Sinds schooljaar 2016-2017 werken wij op de Flambouw met de Lego leerlijn. Deze leerlijn begint in de onderbouw met het vertellen van een verhaal bij een probleemsituatie. Dit kan op technisch vlak (Simple and early machines), maar ook verhalend met bijvoorbeeld de Lego Storystarter. Met deze twee dozen maken de jongsten op school behoorlijk wat avonturen mee en ze vertellen wat de functies zijn van de verschillende keuzes die ze gemaakt hebben.
Vanaf groep 3/4 en 5/6 begint het programmeren al een andere wending te krijgen. Wij gebruiken Lego Learn2Learn voor het kleine en klassikale bouwen en leren. Dit materiaal is prachtig om vakoverstijgend te gebruiken. Daarnaast gebruiken wij het simpele Lego WeDo2.0. Met deze doos maakt het kind een bouwwerk met een bewegend element en sensoren. In een handomdraai is het programma klaar en een resultaat is geboekt. Gegarandeerd plezier en succes!
Voor groep 6/7/8 gebruiken wij Lego Mindstorms. Lego Mindstorms gaat een stuk verder maar biedt ook veel meer mogelijkheden! Met dit stukje Lego (de intelligente steen) gaat ons team meedoen aan de First Lego League Utrecht! Met de intelligente steen van Lego kunnen de kinderen het platte coderen ervaren, want alle handelingen worden gelijk omgezet.
Vaak werkt het zoals het hoort, maar lang niet altijd. Het mooie, maar tegelijkertijd ook lastige, aan deze situaties is het puzzelen en het werken aan de juiste oplossing. Het helpt dan om al pratend de oplossing op te schrijven in verhaalvorm of een schemaatje. Dit helpt het inzichtelijk maken van het denkproces en het samen werken naar de oplossingen.
Met Lego Mindstorms heeft de Flambouw in 2017 een wedstrijd gewonnen van de Driestar Educatief te Gouda. Kinderen programmeerden een robot die het snelst hun weg uit het doolhof kon vinden zonder hulp van de makers. Op 1 december 2017 doet de Flambouw mee aan de First Lego League te Utrecht. Ik ben benieuwd!