Wat is de First Lego League?

Lego Mindstorms

First Lego League

Door deel te nemen aan deze wedstrijd, worden kinderen uitgedaagd om ook op een andere manier te leren dan dat ze meestal doen in de klas. Kinderen leren in een betekenisvolle leersituatie uitgedaagd om samen te leren en werken aan een project. Zo leren kinderen samenwerken aan een innovatief onderzoek, enkele kinderen storten zich op het programmeren van oplossingen op lastige missies en kinderen werken in dit project aan veel 21e eeuwse vaardigheden. Met dit project komen kinderen elke keer weer leerzame situaties tegen, waar ze samen oplossingen voor moeten zien te vinden en dat is wat de First Lego League voor mij zo'n leerzame wedstrijd maakt en ik ook dit jaar weer met CBS de Flambouw meedoe aan de regiofinale van Utrecht.

 

Waarom doe je mee aan de wedstrijd?

In deze wedstrijd is het de bedoeling dat kinderen vanuit hun eigen passie, met peers samenwerken aan een project in playfull situations (Tip: bekijk deze TEDx talk van Mitchel Resnick). Ik vind het mooi om te zien dat kinderen allemaal op hun eigen manier aan het werk gaan, elkaar in het project kunnen vinden maar waar ze elkaar ook absoluut tegenkomen. Kinderen die doorgaans goed uit hun leerstof komen, kunnen best goed vastlopen op deze wedstrijd en hier veel van leren. Je hebt elkaar immers hard nodig voor succes in deze wedstrijd. Daarvoor heb je meer nodig dan dat je goed overweg kunt met leerstof. Tegelijkertijd zie je kinderen juist opbloeien in deze manier van leren. Ze worden uitgedaagd hun kwaliteiten in te zetten en te leren van wat ze tegenkomen. Andere kinderen kunnen juist hun (organisatorische) kwaliteiten laten zien, welke in de 'gewone' lessen minder aangesproken worden. Laat je dus vooral verrassen door alles wat je meemaakt tijdens deze wedstrijd, dat is echt enorm uitdagend.

 

Wat is de First Lego League?

De First LEGO League is een wereldwijde wedstrijd die bestaat uit drie onderdelen: het project, de robotmissies en de core values. Deze wedstrijd heeft zeker niet alleen met Lego te maken, maar daagt kinderen uit om in spelvorm te leren. Kinderen werken aan 21e eeuws vaardigheden zoals communiceren en samenwerken, doen vakinhoudelijk kennis op, leren onderzoeken en leren programmeren.

De wedstrijd gaat dit jaar over de ruimte en heeft als thema 'Into Orbit'. Duizenden kinderen over de hele wereld onderzoeken een sociaal of fysiek(eventueel technisch) probleem dat astronauten tegen kunnen komen tijdens een langdurige missie in de ruimte. Dit levert tijdens de introductie van het project gelijk al mooie ideeën en vragen op, want hoe krijgen planten water in de ruimte? Die bolletjes die zweven alle kanten uit... Tegelijkertijd zijn (andere) kinderen bezig met het bouwen van een robot die missies op kan lossen. Die robotmissies leveren vervolgens punten op voor het team. Wie uiteindelijk op de wedstrijddag de meeste punten behaalt, wint de wedstrijd. Toch zijn we met deze twee onderdelen (project en robotmissies) er nog niet.  Het team dat naast een goed project en een goede robotwedstrijd ook goed scoort op de core values,  wint de wedstrijd. Onder core values wordt onder andere verstaan dat het team met plezier en goed onderzoekt en innoveert, goed samenwerkt en communiceert en dat het team vooral met veel plezier aan de wedstrijd heeft samengewerkt.

Bekijk hieronder welke robotmissies waaruit de kinderen kunnen kiezen om hun punten bij elkaar te scoren.

 

Wat heb je nodig voor de First LEGO League?

Voor de deelname aan deze wedstrijd moet je wel beschikken over enkele materialen. Zo heb je voor de robotmissies een missietafel nodig, of een plaats waar je je missiemat op kunt leggen, maar daarbij heb je ook een LEGO Mindstorms EV3 set nodig om de robot mee te kunnen bouwen. Tot slot betaal je ook voor de deelname aan de wedstrijd een bedrag, zodat de wedstrijd georganiseerd kan worden en dat de materialen jouw kant op gestuurd kunnen worden. De kosten zijn zeker iets om rekening mee te houden. Voor het project en voor de core values heb je voldoende aan de materialen die meestal al op school aanwezig zijn.

Naast de bovenstaande materialen heb je natuurlijk een beetje lef nodig. Deelname aan deze wedstrijd betekent meestal in het eerste jaar dat je steeds voor verrassingen komt te staan, vanwege de grote omvang van deze wedstrijd. Je zult niet alles vanaf het begin goed kunnen begrijpen, maar geen zorgen, want het komt altijd allemaal goed en ook jij als leerkracht leert weer enorm veel van deelname aan deze wedstrijden.

 

Hulp nodig?

Ga vooral het avontuur aan, ga zelf op onderzoek uit naar deze wedstrijd of vraag mij om meer informatie of hulp. Ik help graag bij onder andere het informeren over deze wedstrijd of kom graag uitleg geven over de LEGO Mindstorms EV3 set.

Geplaatst in Educatieve software, Tools.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *